Presentació de continguts

Avui dia, comptem amb molts elements tecnològics als quals podem donar diverses funcions pedagògiques, algunes de les quals de presentació de continguts. Considerant que ens trobem davant una sèrie de cursos virtuals, en els quals la interacció entre professorat i alumnat és asíncrona i en els quals hi ha un grau important d’interacció alumnat-maquinari, pensem que la presentació de continguts dels nostres cursos ha de ser majoritàriament visual, atractiva i motivadora per l’alumnat. A mode general, els nostres cursos disposaran de les següents, tot que segons la tipologia de curs s’utilitzaran unes o d’altres en major o menor mesura.
 

Eines textuals

Són eines bàsicament compostes de text. En aquest cas, s’utilitzaran per presentar el Pla Docent i per la presentació dels diferents mòduls dels quals es compon el curs. L’alumnat podrà visualitzar la presentació tant d’un com de l’altre de dues formes: digital (a través de les eines del mateix Moodle) i descarregable en pdf.

Eines visuals

Són eines que presenten, bàsicament, informació gràfica. La informació gràfica/visual facilita l’aprenentatge en major mesura que la informació textual, per la qual cosa utilitzarem eines visuals diferenciades segons la funcionalitat que hi vulguem donar:

  • Cronograma: explica de forma visual i detallada totes les activitats i tasques a desenvolupar durant el procés formatiu, organitzats en relació a la temporització. Pot ser de doble entrada; és a dir, per dies i/o per setmanes.
  • Wikis: són eines col·laboratives que permet actualitzar la informació en tot moment, de forma que la presentació teòrica de continguts es farà mitjançant les mateixes.
  • Mapes conceptuals: són una eina de representació dels conceptes relacionats i organitzats jeràrquicament, i ajuden a l’alumnat a comprendre i assimilar els aprenentatges presentats i com aquests es relacionen, explicitant els conceptes de cada mòdul.
  • Presentacions online: serveixen per donar èmfasi a l’exposició del docent. En aquest cas, ajudaran als alumnes a ampliar informació de temàtiques importants i inclouran àudios per facilitar la comprensió de la informació rebuda.
  • Infografies: són eines que permeten fàcilment l’associació d’un gràfic amb el seu significat, per la qual cosa acceleren l’assimilació de conceptes i una comprensió ràpida dels mateixos.
  • Audiovisuals: els recursos audiovisuals com a learning objects. En tot moment s’utilitzaran audiovisuals de creació pròpia o reutilitzables (sota llicència Creative Commons) i alguns de suport tècnic a la presentació de continguts (manuals).