Model pedagògic
El model pedagògic que s’emmarca dins el projecte que oferim és el connectivisme. Es podria definir com a una teoria alternativa a les teories d'aprenentatge instruccionals, en la qual la inclusió de la tecnologia i la identificació de connexions com a activitats d'aprenentatge, comença a moure a les teories d'aprenentatge cap a l'era digital. És la teoria que defensa que l'aprenentatge (definit com a coneixement aplicable) pot residir fora de nosaltres (a l'interior d'una organització o una base de dades), està enfocat a connectar conjunts d'informació especialitzada, i les connexions que ens permeten aprendre més tenen major importància que el nostre estat actual de coneixement. En síntesi, el connectivisme presenta un model d'aprenentatge que reconeix els moviments tectònics en una societat on l'assoliment del coneixement ha deixat de ser una activitat interna i individual. Alguns trets destacats d’aquesta teoria (Siemens, G., 2004), són:
- L’aprenentatge és un procés de connexió de nodes o fonts d’informació.
- Pot residir en els dispositius no humans.
- L’actualització és la intenció de totes les activitats connectivistes i la presa de decisions és un procés d’aprenentatge.
- Les connexions són necessàries per facilitar l’aprenentatge continu.
- La presa de decisions és un procés d’aprenentatge.
El Mobile-Learning o aprenentatge a través del mòbil és també d’aplicació al nostre projecte. Es basa en una metodologia d'ensenyament i aprenentatge valent-se de l'ús de petits dispositius mòbils, tals com: telèfons mòbils, PDA, tauletes, iPods i tot dispositiu de mà que tingui alguna forma de connectivitat sense fil. L’ M-learning té avantatges pedagògics sobre altres models educatius, fins i tot sobre el seu predecessor e-learning. Entre els avantatges principals radica la capacitat d'oferir un aprenentatge personalitzat a qualsevol moment i lloc, les possibilitats per realitzar aprenentatges adaptats a l'estil d'aprenentatge de cada estudiant i el dinamisme amb el qual es presenta per als alumnes un mitjà tan atractiu.
D’aquesta manera, l’entorn d’aprenentatge de referència al nostre projecte és el learning by doing, que és un mètode de formació que consisteix bàsicament a aprendre fent. El mètode implica cometre errors i buscar fórmules creatives per tal de tirar endavant projectes, reals o experimentals, en equip. Els participants treballen “com si” a partir de problemàtiques reals de la seva empresa. Aquest concepte és essencialment producte de la didàctica del constructivisme, que parteix del supòsit que les persones perceben la realitat amb els seus òrgans sensorials; totes les persones construeixen la realitat a partir del que han anat percebent al llarg de la seva vida. D'això es dedueix que les percepcions de les persones són subjectives i individuals, i per tant diferents entre si.