Presentació i aplicació del contingut
Els cursos presentats defensen la teoria “Learning-by-Doing”, que té com a principal objectiu desenvolupar les habilitats d’aprenentatge en contextos d’experimentació. En aquest nou escenari, la figura docent ha de centrar els seus esforços en la creació de les bases necessàries per generar inquietud en l'aprenentatge dels alumnes, intentant que la seva labor sigui motivacional i realista. És per això pel que:
- Ha de fixar els objectius que orientin als alumnes a saber per a què serà utilitzada, i assenyalant la importància de l'assoliment del mateix.
- Les tasques rellevants encomanades als alumnes contenen el coneixement que aquests utilitzaran fora del context d’aprenentatge.
- L'aprenentatge natural contempla els errors i fallades (utilitza el sistema assaig-error).
La metodologia de treball és en modalitat e-learning, de manera que les tasques del curs es faran a través d'una aula virtual al Moodle. Tot i que s'anirà seguint una planificació temporal, els participants poden anar explorant el funcionament de l'aula i els racons del curs al seu propi ritme dins cada mòdul de treball. En aquest curs els participants són els protagonistes, són qui han de planificar l’aprenentatge i construir el coneixement. Per fer-ho compten amb l’ajut dels formadors, els materials i la resta de recursos de l'aula.
Els continguts que es presentaran dins seran: SCORM, objectes d’aprenentatge, PDFs, recursos autoformatius, etc.
Les activitats es realitzaran seguint tres dinàmiques: individual, petit grup, grup sencer. En el cas del treball en grup sencer, cal destacar els debats, que requereixen la participació de tothom per tal que la discussió sigui rica i profitosa i puguin aprendre de manera cooperativa.
Les activitats són de redactat senzill, en les quals l’alumne té molta autonomia creativa. Per altra banda, hi ha les activitats del fòrum, a les que es dóna molta importància l’aprenentatge col·laboratiu, on els alumnes aportaran recursos, solucions als dubtes de companys, valoraran els treballs dels altres, i comentaran les activitats d’aula per tal detectar-ne les febleses i millorar-les col·lectivament.
L’avaluació del curs es realitzarà a partir de:
- La participació en els debats i en els espais de treball de grup. En aquest curs el coneixement no s’adquireix només a partir d’un material, del formador o de l’entorn, sinó que es construeix dia a dia i de manera conjunta als espais compartits. És per això que el seguiment i la participació continuada a aquestes activitats compartides esdevenen especialment importants.
- Les activitats lliurades sobre cada mòdul. Les activitats avaluatives s’han de lliurar abans de la data límit de finalització del mòdul. Aquestes activitats seran retornades amb una valoració i un comentari, que permetran als participants reflexionar sobre el seu treball.
La tasca de la formadora serà orientar el procés d'aprenentatge i dinamitzar i fer el seguiment de les activitats proposades.